Home / Originele Ideeën / Afûk Tomke handpop

Afûk Tomke handpop

Tomke handpop uitgelicht

De Stichting Afûk heeft als doel om de kennis en het gebruik van de Friese taal en de belangstelling voor Friesland te bevorderen. Zij organiseert cursussen, geeft leermiddelen uit, geeft voorlichting, bewerkt de media en werkt aan diverse concrete projecten. Afûk is één van de deelnemers aan het Tomkeproject, een leesbevorderingsprogramma dat in 1996 is gestart. Het heeft tot doel om ervoor te zorgen dat de Friese kinderen hun memmetaal – oftwel de moedertaal- actief blijven gebruiken. Ouders en kinderleid(st)ers worden geïnformeerd over het gebruik van taal in de omgang met jonge kinderen. Voorlezen, versjes zingen, taalmaterialen en aandacht voor allerlei zaken is van belang voor het leggen van een goede basis voor de Friese taalbeheersing.
Tomke is een figuurstrip dat op vele manieren wordt ingezet, o.a. door het uitgeven van Tomke kinderboeken. Mattie Kloosterman van MK+ legde namens Afûk de vraag bij JURJEN® neer voor het ontwikkelen van de vriendjesfamilie van Tomke als vingerpoppetjes.

JURJEN® liet vingerpoppetjes produceren van Tomke, Romke, Kornelia en Yana Yu.

De vingerpoppetjes zijn te koop in de winkel van Afûk, maar ook te bestellen via de website. Ouders en kinderleid(st)ers kunnen via de website van Tomke een lesbrief downloaden die informatie geeft hoe de vingerpoppetjes kunnen worden ingezet bij het bevorderen van de Friese taal. Eén van de ideeën is om van een kartonnen doos een verhaaldoos te maken, waarin de vingerpoppetjes wonen.

Geïnspireerd? Dit is nog maar een greep van wat we kunnen.